Vastgoed Crowdfunding vs. Aandelen

Vastgoed Crowdfunding vs. Aandelen

Tegenwoordig zijn mensen steeds vaker op zoek naar de beste manier om hun geld te investeren. Eén van de redenen hiervoor is het feit dat wanneer je je spaargeld op een spaarrekening laat staan, je vrijwel geen rente ontvangt over dat geld. In dit artikel zullen wij twee manieren om je geld voor je aan het werk te zetten vergelijken: het investeren in vastgoed crowdfunding vs. het investeren in aandelen. Welke mogelijkheden bieden deze twee manieren, wat zijn de risico’s en hoe verhoudt het gemiddelde rendement van de één zich tegenover dat van de ander? 

Wat is vastgoed crowdfunding?

Vastgoed crowdfunding maakt gebruik van het welbekende inzamelingssysteem om lening vragers die een bepaalde som geld nodig hebben om een vastgoedproject te kunnen realiseren, van het benodigde kapitaal te voorzien. Dit biedt de mogelijkheid voor meerdere investeerders om tegelijk geld te investeren in hetzelfde project, waardoor de drempel om te investeren in vastgoed voor een investeerder een stuk lager wordt. Ten opzichte van traditionele manieren van investeren in vastgoed, waar vaak veel kapitaal en ervaring vereist is, maakt vastgoed crowdfunding het mogelijk om al te beginnen met investeren met een veel lager bedrag, namelijk vanaf €100,-. Ook is het uitzoeken van een geschikt project voor een investeerder makkelijker gemaakt en is er dus minder ervaring vooraf nodig om vastgoedinvesteerder te worden. Mede vanwege dit soort factoren zien we over de laatste jaren een significante groei in populariteit van vastgoed crowdfunding. Bovendien wordt er ook steeds meer aandacht aan besteed, waardoor deze groei alleen maar toe zal nemen. Hoe populairder het wordt, hoe meer interesse gewekt zal worden. Volgens een onderzoek naar de vastgoed crowdfunding markt vanaf 2018 tot aan prognoses over 2027, zal de Europese markt van €2.5 miljard in 2020, uitgroeien tot wel €4.1 miljard in 2027. Dit geeft dus een groei van meer dan 65% aan, overigens is dit alleen nog maar het Europese deel van de globale markt. Europa staat vooralsnog op nummer twee van de wereldwijde inbreng aan de groei. Noord-Amerika draagt het meeste bij aan de vastgoed crowdfunding markt.

Vastgoed crowdfunding in vergelijking met investeren in aandelen

Eén van de belangrijke factoren om te bepalen of een investeringsmogelijkheid interessant is of niet, is het rendement dat de investeerder kan verwachten. Dit houdt in: hoeveel geld kan een investeerder ontvangen voor het geld dat er wordt geïnvesteerd? Dit kan natuurlijk per geval verschillen, daarom spreken we vaak over een gemiddeld rendement van een bepaalde manier van investeren. Steeds vaker praten mensen over aandelen en dit wordt ook bevestigd door de statistieken. Volgens het CBS bezit 1,2 miljoen van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland aandelen. Als je het investeren in aandelen vergelijkt met het investeren in vastgoed crowdfunding projecten, wat zijn dan de resultaten?

Gemiddeld rendement vastgoed crowdfunding vs. investeren in aandelen

Wanneer we het hebben over het gemiddelde rendement van beide mogelijkheden, zien we dat bij het investeren in aandelen een gemiddeld rendement van 6 tot 7% verwacht kan worden, terwijl het gemiddelde rendement bij vastgoed crowdfunding rond de 9 a 10% ligt. Over het risico van beide manieren van investeren, kunnen we de link leggen met de aard van het type investering. Bij het investeren in aandelen, kan de waarde van het ingelegde geld flink fluctueren vanwege het feit dat handelaren continu kopen en verkopen. Dit beïnvloedt dus vraag en aanbod. Aan de ene kant is dit voordelig, aangezien een investeerder dan de mogelijkheid heeft om het geld ieder moment op te nemen. Aan de andere kant betekent dit dat de waarde snel kan dalen en een investeerder dus verlies maakt op de investering.

Om dit risico zo klein mogelijk te houden is een heleboel kennis en ervaring vereist. Hierdoor is het lastiger voor beginnende investeerders om in te stappen. Bij het investeren in vastgoed crowdfunding projecten wordt er aan het begin van het proces een rentepercentage afgesproken dat de investeerder over het ingelegde geld zal ontvangen van de leningnemer gedurende de lening. Hierbij wordt ook meteen de termijn bepaald van de lening. Aan het einde van de termijn betaalt de leningnemer het geleende kapitaal terug aan de investeerder. Dit betekent dus dat de investering voor een bepaalde tijd vast staat en een investeerder zich geen zorgen hoeft te maken over fluctuaties. Ook wordt het uitzoeken van een geschikt project makkelijk gemaakt, doordat deze gepubliceerd worden op een platform dat inzichtelijk is voor iedereen. Met dit in gedachten, samen met de afwezigheid van waard fluctuaties, vereist het investeren in vastgoed crowdfunding minder kennis en ervaring van tevoren en is het dus vrij gemakkelijk om in te stappen. 

Vastgoed crowdfunding versus aandelen, waarin ga jij investeren?

We hebben in dit artikel wat belangrijke factoren besproken die invloed kunnen hebben op jouw keuze, zoals het gemiddelde rendement, het bijbehorende risico en de vereiste kennis en ervaring om te beginnen met investeren. Hier volgt nog een korte samenvatting. Het gemiddelde rendement bij aandelen ligt rond de 6 of 7%, bij vastgoed crowdfunding is dit 9 of 10%. Wat betreft risico kunnen we concluderen dat je geld bij aandelen altijd beschikbaar is om op te nemen, maar daarmee gepaard gaan waarde fluctuaties van je initiële inleg. Dit betekent dus een verhoogd risico, aangezien je geld snel zijn waarde zou kunnen verliezen. Bij vastgoed crowdfunding staat je inleg voor een bepaalde tijd vast, ontvang je daar rente over en krijg je aan het einde van de termijn je volledige investering terugbetaald. Hierdoor is het risico lager, aangezien je geld niet beïnvloedt wordt door waarde fluctuaties. Over het algemeen is er dus meer kennis en ervaring vereist voor het investeren in aandelen, om het verhoogde risico hiervan zo veel mogelijk te reduceren. Simpelweg is het investeren in vastgoed crowdfunding projecten laagdrempeliger voor beginners.

Investeren in vastgoed via Max Crowdfund

Max Crowdfund is een bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd platform dat gebruik maakt van de revolutionaire blockchain technologie. Hierdoor wordt het proces van vastgoed crowdfunding transparanter, makkelijker, flexibeler en bovenal laagdrempeliger voor alle betrokkenen. Op onze website vind je onze vastgoedprojecten. Om te beginnen met investeren volg je een paar gemakkelijke stappen voor het aanmaken van een account, waaronder bijvoorbeeld het verifiëren van je identiteit en het koppelen van je bankrekening.

Nadat je jouw account compleet hebt gemaakt en een interessant vastgoed project hebt uitgezocht, kun je al beginnen met investeren vanaf €100,- op een makkelijke, transparante manier zonder je zorgen te hoeven maken over waarde fluctuaties van je inleg!

MAAK EEN GRATIS ACCOUNT AAN