Interessante Ontwikkelingen In De Vastgoedmarkt

Interessante Ontwikkelingen In De Vastgoedmarkt

Het is niet schokkend dat de vastgoedmarkt vol wendingen zit. Zo gingen veel analisten ervan uit dat de residentiële vastgoedmarkt zou dalen omdat het inkomen van de gezinnen zou dalen ten gevolge van de economische neergang die door de wereldwijde pandemie werd veroorzaakt. Toch kon dit niet verder van de realiteit liggen, aangezien de reële huizenprijzen op mondiaal niveau tijdens de uitbraak van Covid-19 sneller stegen. Nu de naweeën van de pandemie genoeg tijd hebben gekregen om te sudderen, kunnen we enkele van de lange termijn trends binnen de vastgoedmarkt bekijken, evenals andere nieuwe ontwikkelingen.  

In dit artikel zullen wij met name het beleid bespreken dat in het leven is geroepen om het huisvestingsprobleem in enkele belangrijke Nederlandse steden aan te pakken, alsmede de opwaartse trend van de huizenprijzen die zich momenteel in het Verenigd Koninkrijk voordoet. 

 Het Nederlandse aankoopbeschermingsbeleid 

De woningmarkt in Rotterdam is in het slop geraakt. Mensen die proberen een vaste woning in Rotterdam te kopen, worden uitgedaagd door "opportunistische beleggers", omdat zij graag huizen of appartementen willen kopen om deze tegen torenhoge prijzen te verhuren. Omdat huurwoningen bovendien vaak tijdelijk worden bewoond, is het resultaat geen gezellige buurt waar bewoners elkaar kennen en begroeten, maar een buurt met veel wisselende huurders.  

Om dit probleem aan te pakken, gaat Rotterdam in zestien verschillende wijken een koopwoningbescherming instellen, die geldt voor woningen in het lage en middensegment met een woningwaarde tot € 355.000. Dat betekent dat wie vanaf 1 januari 2022 in de genoemde wijken zo'n huis koopt, er zelf in moet wonen of het alleen onder strikte voorwaarden mag verhuren. 

Rotterdam blijkt niet de enige Nederlandse stad te zijn waar "opportunistische beleggers" de woningmarkt hebben overgenomen. Ook Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn in gesprek om koopbescherming in te voeren. Net als Rotterdam zal ook Amsterdam zich houden aan de zelfbewoningsplicht voor woningen met een waarde tot € 512.000. Utrecht en Den Haag zullen de zelfbewoningsverplichting niet handhaven en pleiten voor een huurgrens voor alle particulier gekochte woningen in de stad.  

Volgens het Nederlandse kadaster nemen deze particuliere beleggers 17,8% van het vastgoed in de grote steden in heel Nederland in beslag, wat als een aanzienlijke hoeveelheid wordt beschouwd. Door een aankoopbescherming in te voeren, zouden gezinnen en studenten hopelijk veel efficiënter een woning vinden. Tegelijkertijd moeten opportunistische beleggers een andere methode vinden om deel te nemen aan de vastgoedmarkt.  

 Britse huizenprijzen stijgen 

Tot ieders verrassing veerden de huizenprijzen in de meeste geavanceerde economieën in 2020 weer op, ondanks de wereldwijde pandemie. Een expansief fiscaal en monetair beleid bleek zeer effectief te zijn om de groei van de huizenprijzen te bevorderen en op een zeer hoog niveau te houden. Maanden zijn verstreken en de huizenprijzen stijgen nog steeds in een snel tempo, wat de discussie over de risico's van oververhitting in bepaalde landen aanwakkert.  

Het Verenigd Koninkrijk is een van die landen waar de huizenmarkt in "brand" staat. Volgens gegevens van de bouwvereniging Nationwide is de gemiddelde Britse huizenprijs vorige maand met 0,9% gestegen, na een stijging met 0,7% in oktober, waardoor de gemiddelde Britse woningwaarde op £252.687 is uitgekomen. Bovendien stegen de huizenprijzen tot bijna 15% boven het niveau van maart 2020, toen de Corona-pandemie het Verenigd Koninkrijk trof.   

Het is nog onduidelijk hoe lang deze opwaartse trend zal aanhouden. Toch, terwijl de vastgoedmarkt nog steeds floreert omdat zelfs moeilijk te verkopen woningen door de honderd worden opgepikt, is het beter om er voordeel uit te halen.  

 Max Crowdfund 

In het licht van de bloeiende vastgoedmarkt en de aankoopbescherming die het voor Nederlandse beleggers lastig maakt om deel te nemen aan de vastgoedmarkt, biedt Max Crowdfund een alternatieve oplossing. Bij Max Crowdfund kan iedereen beginnen met investeren in vastgoed zonder er veel tijd in te steken en toch de vruchten ervan plukken. Max Crowdfund rekent af met het oude stigma en maakt investeren in vastgoed al mogelijk vanaf €100,-. Bovendien zijn wij, als 's werelds eerste blockchain-technologie-gedreven crowdfunding platform, innovatief en garanderen transparantie.  

Bezoek onze Max Crowdfund website om gratis in te schrijven en te profiteren van uitstekende jaarlijkse rendementen.