Lange termijn investeren in vastgoed

Lange termijn investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed op lange termijn wordt gezien als een geweldige manier om je portefeuille te diversifiëren, maar er moet rekening worden gehouden met een aantal belangrijke dingen wanneer je de vastgoedwereld betreedt. Eén van de dingen waarmee rekening moet worden gehouden, is dat investeren in vastgoed een langetermijnstrategie is. Daarom beschrijven wij in deze blog wat langetermijninvesteren is, wat er voor nodig is en hoe jij het best kan beleggen in vastgoed over de lange termijn.

Wat is investeren op de lange termijn?

Beleggen voor de lange termijn verwijst naar het kopen en vasthouden van beleggingen voor een langere periode, meestal meer dan vijf jaar, met als doel financiële langetermijndoelen te bereiken. Deze aanpak vereist dan ook een hoop geduld, discipline en een langetermijnperspectief, omdat het gebaseerd is op de overtuiging dat financiële markten na verloop van tijd de neiging hebben om te waarderen, wat beleggers een positief rendement op hun investeringen oplevert. Je kan in allerlei verschillende dingen investeren voor de lange termijn, maar vaak gaat het om investeren in aandelen of in vastgoed als je kijkt naar investeringen voor in de toekomst.

Wat zijn de voordelen van investeren voor de lange termijn?

Er zijn verschillende voordelen aan beleggen voor de lange termijn. Ten eerste stelt het beleggers in staat te profiteren van de kracht van het verdienen van rente op rente, waarbij beleggingsrendementen in de loop van de tijd meer rendement genereren. Als een belegger bijvoorbeeld €1.000 investeert en in het eerste jaar een rendement van 10% behaalt, heeft hij €1.100. Als ze in het tweede jaar nog eens 10% rendement behalen, hebben ze €1.210. Na verloop van tijd kan het samengestelde effect aanzienlijke winsten opleveren.

Een ander voordeel van beleggen voor de lange termijn is dat het de impact van kortetermijnmarktvolatiliteit vermindert. Financiële markten zijn erg volatiel en kortetermijnfluctuaties kunnen erg onvoorspelbaar zijn. Op de lange termijn zien we echter dat de markten stabieler zijn en is de kans groter dat beleggers hun beleggingsdoelstellingen behalen. Door op de lange termijn te beleggen, kun je de verleiding vermijden om beleggingen te kopen en te verkopen op basis van marktbewegingen op korte termijn, wat nadelig kan zijn voor hun financiële doelstellingen op lange termijn. In de onderstaande afbeelding zijn crashes te zien van de markt door de jaren heen, met vervolgens een grafiek van hoelang het duurde om over deze crash heen te komen.

_mail16951500_schiller_1

Zoals je ziet duurt het gemiddeld 1,8 jaar voordat de markt zich na een 'crash' weer heeft herstelt. Als je voor de lange termijn investeert, zul je dus niet reageren op deze fluctuaties en herstelt de markt zich weer zonder dat je iets gedaan hebt.

Wat moet je weten voordat je gaat investeren voor de lange termijn?

Om te beginnen met investeren voor de lange termijn zijn er een aantal dingen die je moet weten en oefenen. Het vergt een bepaalde manier van denken en een algemene kennis van de markten, de mogelijkheden en de risico's. Hieronder worden de belangrijkste aspecten besproken.

Beheer je financiën

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om te weten met welk bedrag je wilt investeren, wat betekent dat je je financiën op orde moet hebben. Begin met het op een rij zetten van je financiën en het opstellen van een schuldbeheerplan voor het geval de zaken niet lopen zoals je had gewild. Wanneer je eerst jouw financiële taken aanpakt, is het zeker dat je geld kunt steken in langetermijninvesteringen en dat u goed voorbereid bent op eventuele moeilijkheden. Een andere tip is om te kijken naar hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten van jouw maandelijkse inkomen. Het is fijn om nu te kunnen starten met een bepaald bedrag, maar je kunt nog veel meer vermogen opbouwen als je elke maand een deel van je salaris kunt investeren voor de lange termijn. Bepaal dus hoeveel je per maand uitgeeft en hoeveel je overhoudt om te beleggen.

Ken je tijdshorizon

Elke belegger heeft verschillende beleggingsdoelen, zoals het sparen voor je pensioen, betalen voor de opleiding van je kinderen of een mooie reis. Wat je doel ook is, de sleutel tot het begrijpen van alle langetermijnbeleggingen is inzicht in je tijdshorizon. Je tijdshorizon geeft inzicht in hoeveel jaar je beleggingen in een belegging worden gestoken en geeft een indicatie wanneer het geld dat je hebt belegd weer beschikbaar is. Door te begrijpen wanneer je het geïnvesteerde geld nodig hebt, krijg je een beter idee van het kiezen van de juiste beleggingen en het risico dat je kan nemen.

Kies een strategie die aansluit op je doel

Zodra de beleggingsdoelen en tijdshorizon zijn vastgesteld, kan een beleggingsstrategie worden gekozen. Het is belangrijk om je beleggingen te spreiden, zodat jouw risico tot een minimum kan worden beperkt. Veel beleggers kiezen ervoor om een percentage van hun totale investeringsbedrag te beleggen en dit te spreiden over aandelen, activa en vastgoed. Het is echter vooral belangrijk om een portefeuille samen te stellen die comfortabel aanvoelt, zodat je je aan jouw strategie kunt houden. In de strategie bepaald ook je ook hoeveel rendement je jaarlijks nodig hebt om jouw doel te bereiken. Houdt er wel rekening mee dat hoe meer rendement je wilt verdienen, hoe meer risico je moet nemen. In de onderstaande afbeelding staat bij welk beleggingstype je het meeste risico neemt en dus ook waar je potentieel het meest aan kan verdienen. Maak op basis van jouw risico risicobereidheid een goede gedivercificeerde strategie.

risico versus rendement vermogensbeheer

Begrijp de risico's

Zoals algemeen bekend is onder beleggers, brengt beleggen altijd bepaalde risico's met zich mee. Daarom moet je je, voordat je jouw geld in een project investeert, bewust zijn van de risico's die inherent zijn aan beleggen in verschillende markten. Voorafgaand onderzoek binnen de markt waarin je gaat investeren is daarom onderdeel van een goede voorbereiding. Je bent goed geïnformeerd en voorbereid als er iets met je beleggingen gebeurt.

Begrijp het belang van diversificatie

Zoals eerder vermeld, is diversificatie de sleutel als het gaat om succesvol beleggen. Diversificatie is het spreiden over verschillende markten, via verschillende platformen in verschillende beleggingsvormen. Als je kijkt naar lange termijn investeren in Nederland beleggen veel mensen in vastgoed, aandelen en obligaties. 

Investeren in vastgoed voor de lange termijn via crowdfunding

Investeren in vastgoed wordt al lang gezien als een betrouwbare manier om vermogen op te bouwen en passief inkomen te genereren. De traditionele methoden van beleggen in vastgoed, zoals het kopen en beheren van huurwoningen, vereisen echter aanzienlijke kapitaal- en tijdsinvesteringen. Dit is waar vastgoedcrowdfunding een goed alternatief is voor beleggers die voor de lange termijn in onroerend goed willen investeren.

Crowdfunding voor vastgoed is een relatief nieuwe manier van beleggen waarmee meerdere investeerders hun middelen kunnen bundelen om een ​​onroerend goed of onroerend goed te kopen. Hierdoor kunnen particulieren met kleinere bedragen in onroerend goed investeren zonder dat er vooraf aanzienlijke kosten nodig zijn. Hier zijn enkele redenen waarom vastgoedcrowdfunding een aantrekkelijke optie kan zijn voor langetermijnbeleggers:

Diversificatie

Een van de belangrijkste voordelen van crowdfunding voor vastgoed is dat het je in staat stelt om je portefeuille te diversifiëren. In plaats van al je geld in één pand te investeren, kun je al vanaf €100,- investeren in projecten en zo je investeringen spreiden over meerdere panden, waardoor het risico wordt verkleind en kansen op consistente rendementen worden vergroot.

Lage toetredingsdrempel

Investeren in vastgoed vereist van oudsher een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal, waardoor het voor veel mensen een uitdaging kan zijn om aan de slag te gaan. Crowdfundingplatforms stellen je nu in staat om al vanaf €100,- te investeren in vastgoedproejcten. Lees meer over hoe je kan investeren in vastgoed via crowdfunding.

Passief inkomen

Investeren in onroerend goed via crowdfundingplatforms kan passieve inkomsten genereren via rentebetalingen, wat kan zorgen voor een gestage stroom van cashflow voor langetermijnbeleggers. Bovendien hebben crowdfundingdeals voor onroerend goed vaak een langetermijnhorizon, wat betekent dat je jarenlang inkomsten uit jouw investeringen kunt halen.

Lees meer over beleggen via crowdfunding