Is investeren in vastgoed nog slim?

Is investeren in vastgoed nog slim?

In het huidige economische klimaat van lage bankrente, toenemende inflatie en geruchten over een recessie aan de horizon, is het moeilijk om te beslissen waar je je geld in moet steken. Is investeren in vastgoed nog interessant? Ja, het is nog steeds slim en interessant om je vermogen te investeren in onroerend goed, ook nu het wat minder gaat met de economie. Door de lage rente levert het geld op je spaarrekening tegenwoordig amper nog wat op. In sommige gevallen kost het zelfs geld, omdat de vermogensrendementsheffing hoger is dan de spaarrente. Want wie tijdens een recessie blijft investeren, plukt daar op lange termijn de vruchten van.  In dit artikel zullen we bespreken wat investeren in vastgoed is en zullen we het onderwerp bespreken of investeren in vastgoed nog slim is in tijden van oorlog, inflatie en een energiecrisis. 

Wat houdt investeren in vastgoed in?

Het beleggen in vastgoed houdt concreet in dat je investeert in onroerend goed zoals huizen, bedrijfspanden, fabrieken en appartementen. De beleggingen kun je vervolgens verhuren of verkopen waardoor je rendement kunt verdienen op je vastgoedbelegging. 

Investeren in vastgoed; feiten en cijfers 

Volgens een onderzoeksrapport van het CBS is in oktober 2022 de volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,5 procent groter dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er meer is geïnvesteerd in gebouwen en personenauto’s. In infrastructuur is minder geïnvesteerd. Ook de omzet in de bouw was het tweede kwartaal van 2022 10,1 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de hout- en bouwmaterialen industrie stegen met iets meer dan 16 procent, de omzet steeg met 15,9 procent. In het tweede kwartaal van 2022 werd voor 15,2 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. 


De stijging van de omzet in de bouw laat zien dat het goed gaat in de bouw en historisch gezien heeft vastgoed het gered in de geschiedenis zoals tijdens de recessie in 2008. Want wonen is één van de basisbehoefte van een mens. Het is nog steeds een groeiende activa klasse en het is een waardevaste belegging op de lange termijn.

 

Stabiele belegging 

Er is geen land dat zo dichtbevolkt is als Nederland. In Nederland zal grond steeds schaarser worden. In Nederland wonen bijna achttien miljoen mensen op een stuk grond van 41. 000 vierkante kilometer. Dat betekent dat op elk stukje grond zo'n 420 mensen wonen. Ons kleine kikkerlandje wordt steeds drukker bevolkt en dit zorgt ervoor dat onroerend goed vrijwel altijd een stabiele belegging is.

 

Soorten vastgoedinvesteringen 

Er zijn verschillende soorten vormen van vastgoed zoals particulier of zakelijk vastgoed. We bespreken hieronder de verschillende vormen van vastgoed om je een indruk te geven waarin je kunt investeren in vastgoed. 

Investeren in fondsen 

Een fonds is een groepering van bijvoorbeeld aandelen of obligaties van verschillende ondernemingen. Wanneer in een fonds belegd wordt, is de inleg verspreid over al deze ondernemingen. Er zijn verschillende soorten fondsen, welke in principe uit aandelen of obligaties kunnen bestaan.  Een  vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat uitsluitend investeert in vormen van onroerend goed. Een beleggingsfonds richt zich vaak op een specifieke branche zoals bijvoorbeeld appartementen. Wanneer je je op een specifieke branche richt behaal je vaak het hoogste rendement. 

Als particuliere investeerder kun je beleggen in waardevol Nederlands vastgoed. Je kunt vastgoed in verschillende landen en verschillende sectoren beheren zodat de risico's worden gespreid. 

Investeren in Residentieel vastgoed

In België wordt de term residentieel vastgoed vaak gebruikt om woonruimte aan te duiden. In Nederland wordt deze term minder vaak gebruikt. Residentieel vastgoed bestaat uit particuliere woonruimte, seizoensverhuur en verhuur op basis van verhuurgarantie. 

Investeren in commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed is als gebouwen en terreinen die uitsluitend of gedeeltelijk voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Hieronder wordt de aankoop of verkoop van woonhuizen verstaan zonder eigen gebruik als einddoel. 

Investeren in vakantiehuizen

Als je wat meer te besteden hebt kun je overwegen om geld te investeren in een vakantiewoning. Steeds meer mensen boeken lokale vakanties en profiteren mee van de stijgende binnenlandse toerisme. Je kunt er zelf ook van genieten op het moment dat de vakantiewoning vrij is. De markt van de verkoop van recreatiewoningen neemt al jaren toe. Let wel op de mogelijke risico's. 

Investeren in vastgoedfondsen

Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat investeert in vastgoed zoals woningen, kantoren of winkelcentra. Als particuliere investeerder kun je beleggen in waardevol Nederlands vastgoed. Je kunt vastgoed in verschillende landen en verschillende sectoren beheren. Zodat risico's worden gespreid. 

 

Geld investeren via Max crowdfund

Via ons platform is het voor iedereen mogelijk al vanaf te €100 investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren. Lees hier meer informatie over tips om te investeren via Max Crowfund. 

Investeren in vastgoed tijdens toenemende inflatie

Een reden om in vastgoed te investeren is inflatiebescherming. Onderzoeken laten zien dat vastgoed bij een toenemende inflatie een aardige bescherming biedt. Het idee is namelijk dat ste­nen een harde bezitting zijn, waarvan de waarde meestijgt met de inflatie. Ook de huurinkomsten uit vastgoed zijn over het algemeen gekoppeld aan inflatie. Stijgt het één, dan stijgt het ander. Er valt hier wel een kanttekening bij te plaatsen. Als de inflatie hard oploopt, zullen beleidsmakers ook de rente laten oplopen. En omdat de financiering van vastgoed vaak grotendeels plaatsvindt met vreemd vermogen, hebben vastgoed­bedrijven of fondsen hoge rentekosten. 

 

Waarom zou je investeren in vastgoed?

Er zijn een aantal voordelen aan investeren in vastgoed zoals: groeiende activaklasse, bescherm jezelf tegen inflatie, maandelijkse rendement en zelf je pensioen opbouwen. 

Groeiende activaklasse

Een activaklasse is een groepering van beleggingen die vergelijkbare kenmerken vertonen en onderworpen zijn aan dezelfde wetten en voorschriften. Activaklassen zijn dus samengesteld uit instrumenten die zich op de markt vaak gelijkaardig gedragen.

Bescherm jezelf tegen inflatie

We leven in een tijd waarbij we te maken hebben met de sterkste inflatie in bijna 20 jaar, aldus het CBS. Door inflatie wordt je geld minder waard.  Elk jaar neemt je koopkracht af waardoor je minder kunt kopen van het geld dat je al hebt. 

Wanneer je geld op je rekening laat staan wordt dit geld steeds minder waard. Als jij ervoor kiest om te investeren in vastgoed dan bescherm je jezelf hier tegen. Omdat je vaak in stenen investeert wordt dit gezien als een factor die mee stijgt met de inflatie. 

Maandelijks rendement 

Wanneer je ervoor kiest om te beleggen in vastgoed dan kun je vaak huurinkomsten genereren. Dit wordt ook wel gezien als het genereren van een passief inkomen. Je moet wel bepaalde dingen regelen zoals dat de huis in goede staat is. Het is een extra bron van inkomsten die je vervolgens weer kunt herinvesteren. 

Zelf je pensioen opbouwen

In Nederland is 20% van de bevolking 65 jaar of ouder, aldus het CBSNederland wordt niet alleen steeds voller maar ook ouder. Er is een vergrijzingstrend die impact heeft op de vastgoedsector. De vergrijzing zet namelijk een neerwaartse druk op de rente. We sparen steeds meer voor onze pensioenen, waardoor we minder uitgeven en de rente structureel omlaag wordt gedrukt. Dit biedt kansen voor de vastgoedsector. Investeren in vastgoed is dan ook een uitstekende manier om zelf je pensioen op te bouwen

Ben jij enthousiast geworden om te investeren in vastgoed? Lees hier meer over hoe het werkt. 

Heb jij al een Max Crowdfund account?

MAAK EEN GRATIS ACCOUNT AAN

Veelgestelde vragen

Ja, investeren in vastgoed in tijden van een recessie is een slimme keuze! Door de lage rente levert het geld op je spaarrekening amper wat op, zeker in tijden van een recessie. In sommige gevallen kost het zelfs geld, omdat de vermogensrendementsheffing hoger is dan de spaarrente. Want wie tijdens een recessie blijft investeren, plukt daar op lange termijn de vruchten van. 
Ja, er zitten risico's in investeren in vastgoed. Investeringen in vastgoedprojecten worden doorgaans gekenmerkt door een gematigd risicoprofiel en een hoge voorspelbaarheid van kasstromen. Bekijk altijd jouw persoonlijke situatie om een weloverwogen afweging te maken.
Over het algemeen is het hoogseizoen de beste tijd om te investeren in vastgoed. In het laagseizoen kan je beter nog even je geld op de bank laten staan.