Is er een financiële crisis aan de horizon?

Is er een financiële crisis aan de horizon?
In maart 2023 gingen verschillende Amerikaanse banken failliet, de op een na grootste bank van Zwitserland werd gered door een noodfusie en de aandelenkoersen kelderden. Is dit slechts een verzameling van ongelukken of het begin van een financiële crisis? 

 

Maart 2023; Een bankramp 

Om te zeggen dat de afgelopen dagen dramatisch zijn geweest in de bankwereld, zou een understatement zijn: op 10 maart werd de Silicon Valley Bank (SVB) gesloten door Californische toezichthouders nadat renteverhogingen haar dwongen effecten te verkopen en vervolgens de aandelenkoers van de bank met 60% kelderde, waardoor meer dan $80 miljard aan waarde van de aandelen werd weggevaagd. Als reactie hierop begonnen een paar van de grootste klanten van de bank geld op te nemen, wat een historische run op de bank veroorzaakte. SVB was destijds de 16e grootste bank in de Verenigde Staten en de sluiting ervan vertegenwoordigt het op een na grootste bankfaillissement in de geschiedenis van de VS. 

De val van SVB veroorzaakte paniek in de hele markt en katalyseerde een tweede run op deposito's van klanten. Slechts twee dagen nadat de SVB door de autoriteiten was gesloten, sloot de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de Signature Bank in New York. Het was het op twee na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis. 

Op 15 maart bereikte de onrust Europa toen de financiële gigant Credit Suisse begon te wankelen; de aandelenkoersen daalden met 24% nadat de Saoedische Nationale Bank weigerde meer geld te verstrekken aan Credit Suisse, waardoor de aandelen naar een dieptepunt daalden. De Zwitserse centrale bank kwam tussenbeide met een noodfinanciering van $54 miljard, en de bank is sindsdien gered door de grootste bank van Zwitserland, UBS, toen deze ermee instemde om de bank uit te kopen voor 3 miljard Zwitserse franken in een noodfusie. 

Op 16 maart werd de First Republic Bank in San Francisco de derde Amerikaanse bank die te maken kreeg met een run op deposito's. Een redding van de particuliere sector heeft sindsdien voorkomen dat het instortte, maar de aandelen van de bank daalden met maar liefst 50% ondanks de injectie van $30 miljard. 

Het domino-effect laat zich zien in aandelenkoersen die over de hele wereld dalen, met name bankaandelen. Benchmarkindexen van aandelen van Amerikaanse en Europese banken verloren sinds deze gebeurtenissen respectievelijk tussen de 13% en 20%. Dit veroorzaakte dalingen van de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en obligaties uit de eurozone, wat leidde tot een stijging van alternatieve beleggingen zoals goud en bitcoin, investeerders zochten namelijk veilige havens weg van banken. 

Financiële voorspellingen 

Analisten bij Goldman Sachs hebben hun prognose voor de groei van het Amerikaanse bbp voor het vierde kwartaal van 2023 verlaagd vanwege het vermoedelijke risico dat kleinere banken minder snel leningen verstrekken en liquiditeit behouden in geval van een bankencrisis. Goldman Sachs suggereerde dat de Amerikaanse economie 35% kans heeft om binnen een jaar in een recessie terecht te komen, vergeleken met 25% voordat de problemen in de banksector begonnen. Ook het aantal wanbetalingspercentages van bedrijven lijkt toe te nemen; rapporten van S&P Global beweren dat Europa in 2022 het op één na hoogste wanbetalingspercentage sinds 2009 vertoonde. S&P verwacht dat de Amerikaanse en Europese wanbetalingspercentages tegen het einde van de zomer respectievelijk 3,75% en 3,25% zullen bedragen; ongeveer 2% hoger dan vorig jaar. 

De Europese Centrale Bank heeft de rentes met 50 basispunten verhoogd en haar depositorente is met 3% de hoogste sinds eind 2008. Volgens het Office for Budget Responsibility (OBR) worden Britse burgers geconfronteerd met de grootste daling van hun koopkracht in de afgelopen 70 jaar als gevolg van de uitdagingen van lage groei en hoge schulden, evenals de effecten van Brexit. 

Goed nieuws voor alternatieve investeringen 

Bankonzekerheid en stijgende inflatie drijven investeerders naar "veilige havens" zoals goud, bitcoin en andere alternatieve investeringen. Tijdens de recente bankencrisis klom Bitcoin naar het hoogste punt in negen maanden en overtrof $28.500 voor het eerst sinds juni 2022 en een stijging van bijna 70% sinds begin 2023. Ether, de op één na grootste cryptocurrency na Bitcoin, piekte naar een hoogste punt in zeven maanden van $ 1.846,50. De goudprijs steeg ook met 1% tot $ 2.007,30 per ounce, tot het hoogste niveau sinds maart vorig jaar, en de Amerikaanse goudfutures stegen met 2% tot $ 2.012,50. 

Vastgoed is van oudsher een hedge tegen inflatie en een solide activaklasse. Vastgoed is lange tijd een betrouwbare alternatieve belegging geweest, die een lagere volatiliteit en een hoger rendement voor een portefeuille biedt dan traditionele activa, hoewel dat vaak ten koste gaat van illiquiditeit. In de afgelopen 70 jaar zijn de vastgoedwaarden over het algemeen blijven stijgen, hebben verschillende recessies doorstaan, en zijn soms zelfs gestegen tijdens de recessie zelf. 

Er is altijd vraag naar huisvesting, ongeacht het financiële klimaat, inflatiepercentages en rentetarieven; mensen hebben altijd een plek nodig om te wonen. In vergelijking met andere investeringen zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen enz., is onroerend goed op de lange termijn stabieler. Aandelen kunnen gemakkelijk worden aangetast door economische crises, maar onroerend goed is een fysiek, tastbaar bezit. Een vastgoedprijs daalt niet met 70% als gevolg van een slecht nieuwsbericht! Max Crowdfund publiceert bijna uitsluitend op vastgoed gebaseerde projecten, met een gemiddelde rente van 10% per jaar. Klik op de groene link hieronder om de huidige investeringsmogelijkheden op MCF te bekijken. 

Live leningen op Max Crowdfund