Hoe kun je inflatie beperken?

Hoe kun je inflatie beperken?

Inflatie. Wie heeft er afgelopen tijd niet over gehoord? 8,10 en 12 procent, de percentages vliegen je om de oren. Maar wat is inflatie nou precies? En wat kun je doen om dit zoveel mogelijk in te perken? In dit artikel zullen we je hier meer over informeren.

Wat is inflatie?

Inflatie betekent volgens van Dale het volgende: “waardevermindering van het geld, hetgeen leidt tot prijsstijgingen”. Dit houdt dus in dat er een stijging is van de prijzen van goederen of diensten (lees: je kunt vandaag minder kopen voor 1 euro dan gisteren). 

Bij inflatie worden producten duurder, waarbij het zo kan zijn dat je inkomen niet zo snel stijgt of helemaal niet stijgt. Hierdoor kun je minder producten kopen en daalt je koopkracht. Koopkracht geeft aan hoeveel een gemiddeld huishouden kan kopen. 

Verschillende soorten inflatie

Er kunnen verschillende redenen zijn voor inflatie. Hieronder zullen we de belangrijkste benoemen.

Kosteninflatie 

Het kan zo zijn dat een producent een hogere prijs voor een product moet vragen, omdat het simpelweg meer geld kost om het product te maken. Een reden hiervoor kan zijn dat er sprake is van geïmporteerde kosteninflatie. Dit houdt in dat als er producten geïmporteerd moeten worden en deze duurder zijn geworden, de producent het verschil moet rekenen in de prijs van de producten. Als deze productenmarkt uit een ander land komen, dan kan er ook nog sprake zijn van een koersverschil. 

Bestedingsinflatie

De prijs van producten worden over het algemeen bepaald door vraag en aanbod. Mocht er meer vraag naar producten zijn, leidt dit vaak tot een prijsstijging, indien er ook genoeg aanbod is. Dit kan ook gebeuren tijdens hoogconjunctuur, waar consumenten graag geld uitgeven en ook het geld hiervoor hebben.

Een combinatie van bovenstaande inflatiesoorten kan ook, dit wordt dan ook wel structurele inflatie genoemd. Hierbij ontstaat één van genoemde soorten in steeds wisselende sectoren van de economie.

Wat kun je zelf doen tegen inflatie?

Hieronder zullen wij wat tips bespreken hoe je om moet gaan met inflatie.

1. Kritisch je uitgaven bekijken
Het is altijd handig om je uitgaven op een rijtje te hebben en kritisch te beoordelen. Zijn er abonnementen die je niet of nauwelijks gebruikt? Zeg deze dan op. Dit zal op den duur zorgen voor minder uitgaven per maand. Het is daarnaast slim om te kijken naar alle verzekeringen en ga na of je alle verzekeringen echt nodig hebt. Uiteraard zijn er een aantal verzekeringen noodzakelijk.

Bewustwording van je uitgaven is belangrijk, maar is geen structurele oplossing voor inflatie. Het zorgt er wel voor dat je onder aan de streep meer in je eigen portemonnee houdt.

2. Zet je geld op zij
Hiermee bedoelen we niet dat je al geld op je spaarrekening moet laten staan, want juist door inflatie wordt je spaargeld minder waard. Het is natuurlijk belangrijk om een financiële buffer te hebben, stel dat de wasmachine kapot gaat. Mocht je meer vermogend zijn en je kan maandelijks wat geld missen, dan kun je je geld slim opzij zetten. Tegenwoordig kan je bij verschillende banken depositorekeningen aanmaken, waar je je geld voor langere tijd weg kan zetten tegen een vaste rente.

3. Investeer je geld
Als je je geld voor langere tijd kan missen dan is investeren een aantrekkelijk alternatief voor sparen. Uiteraard investeer je alleen met het geld dat je echt lang kan missen, want vaak kan je het geld niet eerder uit het project halen dan vooraf is vastgesteld.

Mocht je ervoor kiezen om je geld gedeeltelijk te gaan investeren is het van belang om van tevoren een goed onderzoek te doen en vast te stellen wat je uiteindelijke investeringsdoel is. Wil je geld langer wegzetten tegen een lagere rente of wil je snel profijt hebben van de investering? Hierbij is het belangrijk om voor jezelf op te schrijven wat voor risico’s je wil lopen. Je kan denken aan hoge risico’s met mogelijk hogere rendementen, zoals cryptocurrency of juist wat meer stabiliteit met lagere risico’s, zoals vastgoed.

Investeren in vastgoed via crowdfunding tijdens inflatie

Investeren in fysiek vastgoed is niet voor iedereen weggelegd. Behalve het feit dat je hier veel eigen vermogen in moet stoppen, heb je ook nog te maken met huurders en alles wat hier bij komt kijken. Er zijn verschillende REITS (Real Estate Investment Trusts), in het Nederlands ook wel vastgoedbeleggingsfondsen genoemd, waar je als particulier kan investeren in vastgoed. Ook zijn er tegenwoordig veel crowdfunding platforms waar je al met een klein bedrag als €100 kan investeren in vastgoed. Lees hier meer over hoe investeren in vastgoed via crowdfunding werkt. 

Max Crowdfund is één van die platformen waar je vanaf €100 kan investeren in verschillende vastgoedprojecten in Nederland, Duitsland, Engeland en België. De looptijd is variërend van 9 tot 18 maanden. Zo kan je zelf een keuze maken hoe lang je je geld kan en wil investeren. Maak nu je account aan en word ook vastgoedinvesteerder!

MAAK EEN GRATIS ACCOUNT AAN

                 

Veelgestelde vragen

In november 2022 was het inflatiecijfer 9.9% volgens CBS. Dit betekent dat goederen en diensten 9.9% duurder zijn dan dezelfde maand in 2021.
Als er sprake is van een daling in het inflatiecijfer betekent dit dat de prijzen minder hard stijgen ten opzichte van een maand daarvoor. Een lage inflatie is goed voor de economie, want hierdoor gaat men sneller producten en diensten kopen.
Bij inflatie worden producten duurder. Als je inkomen hetzelfde blijft, kun je dus minder producten aanschaffen en daalt je koopkracht. Als je inkomen stijgt en de prijzen blijven gelijk, kun je dus meer kopen. De koopkracht stijgt dan.
Door rente te verhogen zijn mensen meer geneigd om te sparen. Een hogere rente draagt bij aan het bestrijden van inflatie. Hierdoor willen mensen het of op een bankrekening tegen hogere rente laten staan of investeren met een hoge rente.