De Groei van de Crowdfunding Markt en Europese trends

De Groei van de Crowdfunding Markt en Europese trends

Terwijl Max Crowdfund de mijlpaal van 40 miljoen euro aan gefinancierde projecten bereikt, reflecteren wij op de globale trends in de crowdfunding wereld.

Crowdfunding wordt vaak gezien als een subcategorie van het online alternatieve financieren. Deze markt verdrievoudigde in Europa van 2015 tot 2018, toen Europese platforms een totaal volume van € 6,5 miljard financierden, blijkt uit een rapport van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF).

Ondanks alles wat er tot en met 2020 is gebeurd, hebben Europese platforms een toename van de marktvolumes voor crowdfunding ervaren. Duitsland en Frankrijk, om twee van de Europese leiders op het gebied van online crowdfunding te noemen, haalden in 2021 ongeveer € 1,26 miljard en € 1,02 miljard op (bron: https://www.crowdfundinghub.eu/current-state-of-crowdfunding-in- europa-2021)

In Nederland haalde NLInvesteert meer dan 125 miljoen op in 2022 en daarnaast zijn er ook platformen zoals Max Crowdfund die meer dan het dubbele aan projectvolumes financierden ten opzichte van 2021, die onlangs de mijlpaal van 40 miljoen euro aan gefinancierde projecten heeft bereikt.

Volgens een wereldwijd crowdfunding-analyserapport zal de wereldwijde crowdfundingmarkt tussen 2022 en 2030 naar verwachting groeien met een (cumulatieve jaarlijkse groei) van 16,2% tot 5,53 miljard dollar in 2030. (https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/crowdfunding-market-report) 

Naarmate de rente samen met de inflatie stijgt en banken de investeringsvereisten blijven aanscherpen, wordt er verwacht dat crowdfunding voor vastgoed zal groeien. Max Crowdfund hoopt snel de grens van 50 miljoen te halen zodra haar nieuwe softwaresysteem, Maximise, in het tweede kwartaal van 2023 wordt gelanceerd.