Zo investeer je met gemak en zekerheid in vastgoed

Zo investeer je met gemak en zekerheid in vastgoed

Dit is een artikel wat oorspronkelijk in De Telegraaf staat.

Dat vastgoed booming business is zal vrijwel niemand zijn ontgaan. Maar zelf meespelen op die markt leek vooralsnog enkel weggelegd voor de vermogende elite. Niet alleen een torenhoge drempel belemmert, maar ook het gebrek aan transparantie en garantie ontmoedigt menig investeerder.

Daarin komt voorgoed verandering als het aan Max Crowdfund ligt. Op het Rotterdamse kantoor van Max Crowdfund, met schitterend uitzicht over de Maas, zijn ze wel klaar met de schimmigheid van de traditionele beleggingswereld. Het kantoor wordt gekleurd door sympathieke, veelal jonge medewerkers die niet alleen rennen en vliegen voor klanten, maar zelf in ieder aangeboden project mee-investeren. “Skin in the game”, noemen ze het zelf. De medewerkers vinden het maar heel normaal.

De Robin Hood van het vastgoed

De sfeer is ontspannen, maar hard gewerkt wordt er wel degelijk aan het platform waardoor iedereen kan mee-investeren op de vastgoedmarkt. Het idee is simpel: je bekijkt het aanbod van panden en investeringslooptijden en kiest zelf waarin je investeert en hoe je je geld diversifieert. Van het hele ‘geflip’ (proces van aankopen, renoveren en verkopen, red) heb je geen last. Sterker nog, je hoeft zelf geen steen aan te raken. Meedoen kan al vanaf 100 euro. Ze noemen zich niet voor niets de Robin Hood van de vastgoedwereld. “Wij zorgen ervoor dat ook de mensen die niet in het geld zwemmen, kunnen profiteren van vastgoed”, legt CEO Felix Berkhout uit. Met zijn 25 jaar ervaring in de branche mag hij gerust de senior van het stel worden genoemd. Samen met de directie telt het bedrijf een grote internationale vastgoedervaring. Een ontheffing van de de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kreeg Max Crowdfund dan ook al vroeg in haar bestaan.

Hoofdfoto Artikel

Begonnen uit frustratie

“We zijn echt vanuit eigen frustratie begonnen met Max Crowdfund”, vervolgt Berkhout. “Een hoog rendement gaat doorgaans gepaard met een hoog risico. En dan kom je al snel uit bij schimmige fondsen en dito managers. Met alle bijkomende frustraties van dien. Wij vroegen onszelf af: ‘Hoe kun je zekerheid en een mooi rendement wél samen laten gaan?’ Het antwoord vonden we in stenen. Of beter gezegd, in stenen als onderpand. We bieden een goed rendement van vaak wel 10 tot 12 %. op dit moment is het gemiddelde rendement over alle leningen op ons platform maar liefst 8,95%. Omdat we de stenen dus als onderpand op de investering bieden en nooit meer dan 90% van de executiewaarde uitlenen is het risico uiterst laag. Zet dat maar eens af tegen sparen bij de bank, investeren in een schommelend fonds of in de volatiele cryptomarkt. Daarnaast bieden we enkel projecten aan waar we zelf volop in mee-investeren. Als bedrijf én als medewerkers. Allemaal.”

Doordat er meerdere investeerders beleggen in panden zijn kleine bedragen al voldoende om mee te kunnen doen. Het enige wat je hoeft te doen is je inschrijven, een project uitkiezen dat je aanstaat en daarin investeren. Geen gedoe met notarissen, makelaars of aannemers. Al het werk word je uit handen genomen. Daarna is het eigenlijk alleen maar zaak om iedere maand je rekening te checken om je rente binnen te zien komen. “Luiheid en rendement gingen nog nooit zo makkelijk samen”, zegt Berkhout lachend.

Stenen als onderpand

Maar waar zit het addertje dan? “Nou, dat is er gewoonweg niet”, zegt Berkhout. “What you see is what you get. Natuurlijk, iedere investering komt met een risico. Maar ik ken echt geen veiligere manier om zo’n hoog rendement te behalen. Naast het vastgoed als onderpand lenen wij nooit meer dan 90% van de executiewaarde van een pand. Deze ligt altijd al lager dan de marktwaarde en dan zitten wij daar dus nóg eens onder. Het moet dus wel heel gek lopen, wil de investeerder zijn geld niet terugkrijgen als de looptijd van de lening is verstreken. Niet zo gek dus dat we tot op heden een 100% succesratio hebben. Of zoals we dat in onze wereld zeggen: een 0% default. Overigens hebben wij projecten met verschillende looptijden. Je kiest zelf waar je je comfortabel bij voelt. De gemiddelde looptijd is 15 maanden. Dus iedereen die enkele maanden wat geld kan missen en daarvoor in de plaats maandelijks rendement wil bijschrijven, zit bij ons goed.”

Skin in the game

De medewerkers van Max Crowdfund investeren zelf volop mee. Zoals Julia van der Kooij, content manager bij Max Crowdfund, die ook bij iedere lening - voor zover haar vermogen dit toelaat - mee-investeert. Dat hóeven de medewerkers zeker niet hoor,” zegt Berkhout. “Maar ze zien dat het werkt, dus ze willen het graag. Dat merken we ook bij onze vaste klanten en dat is de reden dat veel projecten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland al binnen een paar minuten gefinancierd zijn. Mensen willen er gewoon vroeg bij zijn. En dat is alleen maar mooi, want hoe meer investeerders, hoe meer projecten we kunnen aanbieden.”

Volledig automatisch

Wie de website bezoekt ziet dat je al binnen een uur een vastgoedondernemer kunt zijn. Je kunt je eigen portfolio samenstellen van projecten waarin je investeert en alles gaat volledig automatisch. Je speelt dus heel eenvoudig met de ‘grote jongens’ mee. “Je kunt altijd klein beginnen om te kijken hoe en of het werkt en of het bevalt”, zegt Berkhout. “En je bepaalt helemaal zelf of je wellicht meer wil investeren om nóg meer rendement te behalen. Maar het is gewoon al heel leuk dat beleggen in vastgoed nu zo eenvoudig is en eigenlijk voor iedereen bereikbaar. Dáár was het ons om te doen. Ja ok, natuurlijk willen wij ook geld verdienen. We zijn ondernemers. Daarom rekenen we een maandelijkse vergoeding van 0,1 procent over het uitstaande investeringsbedrag en dit staat allemaal netjes op onze tarievenpagina. Dus geen verborgen kosten en volledige transparantie. Maar we willen vooral dat ook anderen geld verdienen en dat de gebrekkige transparantie in de beleggingswereld verleden tijd wordt. Én dat er gelijke kansen zijn. Met het Max Crowdfund platform maken we dat mogelijk.”