De Geschiedenis van Crowdfunding

De Geschiedenis van Crowdfunding

Crowdfunding is een term die je tegenwoordig veel hoort, van alles van kunstprojecten tot financiële investeringen. Dus, waar komt crowdfunding eigenlijk vandaan en wanneer is het ontstaan? In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van crowdfunding.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent letterlijk: geld inzamelen bij het grote publiek. Het is een systeem om een ​​project te financieren via een groep mensen of een "menigte" in tegenstelling tot een financiële instelling of een enkelvoudige entiteit of bedrijf. De investeerders in een project, dat kan variëren van het financieren van een korte film tot het betalen van iemands bruiloft, ontvangen vaak een beloning voor hun investering.

Wanneer is crowdfunding ontstaan?

Crowdfunding is geen nieuw concept; het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. De moderne vorm van crowdfunding, via internet, ontstond waarschijnlijk rond 1997 in het Verenigd Koninkrijk: fans van de Britse rockband Marillion haalden $ 60.000 op via een internetcampagne om een ​​Amerikaanse tournee voor de band te financieren. Na het succes van deze innovatieve manier om deze reis te financieren, werd in 2000 het eerste crowdfundingplatform, ArtistShare, opgericht. Vervolgens werden er steeds meer crowdfundingplatforms opgericht en ontstond de online crowdfundingmarkt.

Oorsprong van crowdfunding voor vastgoed

Fast forward naar het jaar 2012 en de ondertekening van de Jumpstart Our Business Startups (JOBS) door president Obama. Deze wet maakte het voor particulieren mogelijk om te investeren in startende bedrijven en voor bedrijven om via crowdfunding effecten (zoals aandelen of obligaties) uit te geven, iets wat voorheen niet was toegestaan. Deze wet stond ook niet-geaccrediteerde investeerders toe om in vastgoed te investeren, waardoor 2012 de officiële oorsprong was van crowdfunding voor vastgoed.

Na de ondertekening van de JOBS act ontstonden er in verschillende landen veel crowdfundingplatforms, van Kickstarter in de VS tot Max Crowdfund in Nederland. Met de toenemende beveiligingstechnologie die wordt toegepast op online platforms, evenals de kracht van sociale media, werd de online crowdfundingmarkt in 2021 gerapporteerd op 13,5 miljard USD.

Modern beleggen in vastgoed

Investeren in vastgoed, van oudsher voorbehouden aan de elite, is opengesteld voor alternatieve demografie met de opkomst van crowdfunding-technologie. Tegenwoordig profiteren crowdfundingplatforms voor vastgoed zowel projectontwikkelaars door hen toegang te geven tot alternatieve financiering als investeerders door hen blootstelling te geven aan door activa gedekte investeringen met een lager instappunt dan in het verleden.

Dit is een van de onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens het GRATIS webinar van Max Crowdfund. Je kunt je hier inschrijven:

REGISTREER JE HIER VOOR DE WEBINAR