Vastgoed crowdfunding en belasting: dit zijn de regels

Vastgoed crowdfunding en belasting: dit zijn de regels
Registreer een account

 

Beleggen in vastgoed via crowdfunding kan veel voordelen met zich meebrengen en ervoor zorgen dat jij als belegger mooie rendementen kan behalen op jouw spaargeld. Maar hoe werkt beleggen via crowdfunding precies en wat voor voordelen brengt dit met zich mee wat de belastingen betreft? In deze blog leggen wij het je uit.

Wat is vastgoedcrowdfunding en hoe werkt het?

Vastgoedcrowdfunding is een vorm van beleggen waarbij een grote groep mensen (de 'crowd') investeert in een vastgoedproject. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe woningbouw, een kantoorgebouw of een winkelcentrum zijn. Iedereen draagt een klein deel bij, maar samen maken ze het project financieel haalbaar. Je investeert dus met meerdere mensen in hetzelfde project, waardoor de risico's worden verspreid en de instapdrempel lager is dan bij traditionele vastgoedbeleggingen.

Het proces van vastgoedcrowdfunding is vrij eenvoudig. Het begint met een projectontwikkelaar of vastgoedbedrijf dat een project wil realiseren maar daarvoor extra financiering nodig heeft. Deze partij presenteert het project op een online crowdfundingplatform. Hier kunnen beleggers het project bekijken en besluiten of ze willen investeren. Bij Max Crowdfund beleg je al vanaf 100 euro in deze projecten. De beleggers ontvangen rendement in de vorm van huurinkomsten of een winstdeelname wanneer het project met succes is afgerond en verkocht.

Belastingen bij Vastgoedcrowdfunding: Wat Je Moet Weten 

Investeren via vastgoedcrowdfunding kan belastingtechnisch verschillen van traditionele vastgoedbeleggingen, afhankelijk van de aard van de investering en het belastingstelsel in je land. In Nederland valt het merendeel van de crowdfunding beleggingen onder Box 3 (sparen en beleggen) voor de inkomstenbelasting. Hieronder volgt een algemene uitleg van hoe dit werkt:

 1. Vermogensbelasting (Box 3): Als je investeert via een crowdfundingplatform, dan valt deze investering doorgaans in Box 3. De Belastingdienst ziet je inleg als een deel van je totale vermogen. Je betaalt hierover belasting op basis van een fictief rendement, ook wel vermogensrendementsheffing genoemd. In 2023 zijn er drie schijven in Box 3, waarbij het fictief rendement en dus de belasting hoger wordt naarmate je meer vermogen hebt.
 2. Rendement: Het rendement dat je ontvangt van je crowdfunding investering, in de vorm van rente, dividenden of winstdeelname, wordt ook beschouwd als onderdeel van je vermogen in Box 3. Er is geen aparte belasting op dit rendement zoals bij inkomsten uit arbeid (Box 1) of een eigen woning (Box 1).
 3. Heffingsvrij vermogen: In Nederland is er een bepaald bedrag van je vermogen vrijgesteld van belasting, dit wordt het heffingsvrij vermogen genoemd. Als je totale vermogen, inclusief je crowdfunding investeringen, onder dit bedrag blijft, hoef je geen belasting te betalen in Box 3.

 

onthoud dat bovenstaande uitleg een algemene indicatie geeft van hoe belastingen werken bij vastgoedcrowdfunding in Nederland. De belastingwetten zijn complex en kunnen veranderen. Bovendien kan jouw specifieke situatie invloed hebben op de manier waarop belastingen worden toegepast. Daarom is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur of accountant. 

Risico’s van vastgoed crowdfunding

Vastgoedcrowdfunding biedt kansen om te beleggen in interessante projecten, maar zoals bij elke investering, zijn er risico's verbonden aan dit type belegging. Hier zijn enkele belangrijke risico's waar je rekening mee moet houden:

 

 1. Marktrisico: De vastgoedmarkt is onderhevig aan economische cycli. Wanneer de vastgoedmarkt daalt, kunnen de waarden van de projecten waarin je hebt geïnvesteerd ook dalen. Dit kan leiden tot lagere rendementen of zelfs verlies van je geïnvesteerde kapitaal.
 2. Projectrisico: Elk vastgoedproject komt met specifieke risico's, zoals bouwvertragingen, onvoorziene kosten, vergunningsproblemen, of moeilijkheden bij de verhuur of verkoop van het vastgoed. Deze factoren kunnen het rendement beïnvloeden en in sommige gevallen leiden tot een volledig verlies van de investering.
 3. Liquiditeitsrisico: Vastgoedcrowdfunding investeringen zijn meestal niet zeer liquide. Dit betekent dat je mogelijk niet in staat bent om je investering te verkopen als je je geld terug nodig hebt voordat het project voltooid is.
 4. Platformrisico: Het crowdfundingplatform zelf kan ook een bron van risico zijn. Als het platform failliet gaat, kan dit gevolgen hebben voor de afhandeling van je investeringen.
 5. Renterisico: Als je investeert in een project met een vaste rente, en de marktrente stijgt, kan je investering in vergelijking minder aantrekkelijk worden. Dit is vooral een risico bij langlopende investeringen.
 6. Kredietrisico: Dit is het risico dat de projectontwikkelaar of vastgoedbedrijf niet in staat is om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, bijvoorbeeld als gevolg van financiële problemen. Dit kan leiden tot het verlies van een deel of het geheel van je investering.

 

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je in een lening via crowdfunding investeert. Lees alle informatie goed door en maak een weloverwogen keuze. Om je hierbij te helpen, hebben wij een blog geschreven met 5 tips bij het beleggen in vastgoed via Max Crowdfund. 

Hoe gebruik je heffingsvrij vermogen om te investeren in vastgoed via crowdfunding?

Het heffingsvrije vermogen is het deel van je vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen. Dit is van toepassing op het totale vermogen dat je bezit, dus niet alleen op het geld dat je in vastgoedcrowdfunding investeert, maar ook op je spaargeld, aandelen, andere beleggingen, etc.

In 2023 is het heffingsvrije vermogen in Nederland vastgesteld op €57.000 per persoon. Als je een fiscaal partner hebt, kan dit bedrag verdubbeld worden naar €104.000 voor jullie samen.

Hier is hoe je het heffingsvrije vermogen kunt gebruiken bij het investeren in vastgoed via crowdfunding:

 1. Bepaal je huidige vermogen: Het eerste dat je moet doen, is bepalen hoeveel vermogen je momenteel hebt. Dit omvat al je bezittingen, inclusief geld op je bankrekeningen, aandelen, obligaties, en ook je investeringen in crowdfunding.
 2. Vergelijk met het heffingsvrije vermogen: Vergelijk vervolgens je totale vermogen met het heffingsvrije vermogen. Als je totale vermogen minder is dan het heffingsvrije vermogen, hoef je geen belasting te betalen over je vermogen.
 3. Maak gebruik van het heffingsvrije vermogen bij het investeren: Als je van plan bent te investeren in vastgoed via crowdfunding, kun je rekening houden met het heffingsvrije vermogen. Als je bijvoorbeeld een vermogen hebt van €50.000 en je wilt €15.000 investeren in vastgoedcrowdfunding, zal je totale vermogen stijgen naar €65.000. Dit is boven het heffingsvrije vermogen, wat betekent dat je belasting moet betalen over €8.000 van je vermogen.

 

Het is belangrijk op te merken dat belastingregels kunnen variëren, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en waar je woont. Het is altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je aan alle belastingvereisten voldoet en om je te helpen bij het maximaliseren van je belastingvoordelen. 

Start met vastgoed crowdfunding bij Max Crowdfund

Ben je geïnteresseerd in het diversifiëren van je beleggingsportfolio en het ondersteunen van lokale vastgoedprojecten? Dan is beleggen via Max Crowdfund misschien iets voor jou! Met vastgoedcrowdfunding kun je deelnemen aan opwindende vastgoedprojecten in verschillende landen en mogelijk aantrekkelijke rendementen behalen, terwijl je je blootstelling aan risico's spreidt.

OPEN NU EEN GRATIS ACCOUNT