5 Tips voor het investeren via Max Crowdfund

5 Tips voor het investeren via Max Crowdfund

Wanneer jouw account succesvol geregistreerd is bij Max Crowdfund, kan je gaan beginnen met investeren. Tijdens het investeren is het natuurlijk wel essentieel dat je weet welke keuzes jij maakt en met welke intenties. Daarom geven wij jou graag 5 tips voor het investeren in vastgoed crowdfunding projecten via Max Crowdfund.

Tip 1: Verspreid je investeringen over projecten in verschillende landen.
Over het algemeen is het een goed idee om een divers investeringsportfolio op te bouwen. Bij het investeren via Max Crowdfund is dit ook zeker mogelijk. Investeren gaat gepaard met risico’s en om deze risico’s zo veel mogelijk te spreiden, raden wij je aan om het geld dat je wilt investeren dan ook te verspreiden over meerdere projecten. Ondanks dat wij uiteraard alle projecten van te voren beoordelen, is er altijd een kans aanwezig dat er problemen ontstaan tijdens het realiseren van een project. Als jij je volledige investeringsbedrag in één lening zou stoppen en er met die specifieke lening iets mis zou gaan, zou dit dus betekenen dat dit aanzienlijke consequenties zal hebben voor jouw investering. 

De eventuele problemen die kunnen ontstaan kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat projecten in een bepaald land vertragingen ondervinden en dat hierdoor de bijbehorende leningen waarbij jij als investeerder betrokken bent, verlengd moeten worden. Zulke verlengingen brengen met zich mee dat jij je geïnvesteerde geld voor een langere tijd moet missen dan van tevoren gedacht. Een situatie waarin jouw totale bedrag aan investeringen tegelijk beïnvloed wordt door dit soort onvoorziene problemen, is dus te voorkomen door in meerdere projecten te beleggen, in verschillende landen. Wanneer projecten in één bepaald land dan complicaties ervaren, lopen jouw investeringen in andere landen gewoon door.

Tip 2: Verspreid je investeringen over projecten van verschillende projectontwikkelaars.
Net als dat er complicaties kunnen ontstaan met vastgoed in bepaalde landen, kunnen projectontwikkelaars natuurlijk ook tegen obstakels aanlopen tijdens het realiseren van hun projecten. Om de risico’s van het investeren te spreiden, geldt hier uiteraard hetzelfde principe: zorg ervoor dat je jouw investeringen verdeelt over meerdere projecten. In het geval dat een projectontwikkelaar problemen ervaart, zou dat invloed kunnen hebben op de rest van zijn/haar projecten. Als jij als investeerder al je geld belegd hebt in projecten van dezelfde ontwikkelaar, zou dit dus betekenen dat al jouw investeringen de consequenties van deze problemen zullen ondervinden. Daarom is het van belang om jouw portfolio te diversifiëren met meerdere projecten van verschillende projectontwikkelaars.

Tip 3: Bedenk hoeveel je kunt investeren.
Aangezien we zojuist beschreven hebben dat geen enkele vorm van investeren zonder risico is, bestaat er altijd een kans dat je (een deel van) je investering kwijt kunt raken. Mede hierdoor is het dan ook van groot belang dat je goed nadenkt over het totale bedrag dat jij zou kunnen investeren. Het is natuurlijk niet verstandig om te investeren met geld dat je niet kunt missen, gezien je hierdoor in financiële problemen zou kunnen komen.

Wij van Max Crowdfund hebben het beste voor met zowel onze projectontwikkelaars als met al onze investeerders. Daarom willen we je graag behoeden voor de gevolgen van eventuele gemaakte fouten als gebruiker van ons platform. Wij raden je aan om niet meer dan 10% van je vermogen te investeren via vastgoed crowdfunding, om zo een situatie met financiële problematiek te voorkomen.

Tip 4: Verdiep je in relevante documentatie betreffende de leningen/projecten.
Wanneer je investeert via Max Crowdfund, vind je op ons platform een overzicht van alle actuele investeringskansen. In dit overzicht staan alle projecten weergegeven met de bijbehorende basisinformatie over de betreffende lening, zoals het doelbedrag van de leningnemer, de looptijd van de lening, het land waarin het project gerealiseerd zal worden en natuurlijk het rentepercentage dat uitgekeerd wordt aan de investeerders. Hoewel deze informatie zeer belangrijk kan zijn voor jou als investeerder, valt er nog veel meer uit te vinden over de projecten die wij op ons platform publiceren. Om erachter te komen of een bepaalde investeringskans interessant is voor jou, kun je bij ieder project op de knop ‘Meer info’ klikken.

Hierna word je naar de bijbehorende pagina geleid, waar je additionele informatie vindt over de betreffende lening, de projectontwikkelaar en zijn/haar project. Relevante documenten als een taxatierapport, een uitwerking van de totale berekening van het project, de exacte locatie en omgeving van het pand, een plattegrond en de leningsovereenkomst zijn allemaal te vinden op de pagina van een project. Wij raden dan ook aan om je te verdiepen in al deze elementen van de investeringskans, zodat jij voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken om te investeren.

Ondanks dat wij ieder project evalueren door middel van een risicoanalyse, blijft onze vierde tip voor het investeren via Max Crowdfund om de relevante documentatie die bij een bepaald project hoort tot je te nemen, om niets aan je te laten ontgaan tijdens het maken van een keuze om te investeren of niet.

Tip 5: Zorg ervoor dat het saldo op je account te allen tijde aangevuld is, zodat je geen investeringskans hoeft te missen!
In het eerdergenoemde geval dat een lening onverwachts verlengd zou moeten worden, kan dit betekenen dat jouw inleg dus voor een langere tijd vast ligt in een lening. Dit, terwijl je wellicht had verwacht dit geld op een bepaalde datum terug op jouw account te krijgen. Wanneer jij een investeringsplan voor jezelf had uitgestippeld en daarin rekening had gehouden met de precieze datum van het einde van een looptijd, kan dit dus zorgen voor een situatie waarin je geen saldo op je account hebt voor een aankomende investeringsmogelijkheid die je voor ogen had.

Vandaar dat onze vijfde en tevens laatste tip is om altijd van te voren te zorgen dat je genoeg saldo op je Max Crowdfund account hebt staan wanneer er zich een investeringskans voordoet waarin jij zou willen beleggen. Dit voorkomt situaties waarin je teleurgesteld wordt omdat je niet kan investeren in een interessant project.